Hrad na nejnižší části ostrohu nad Vápovkou vznikl zřejmě kolem poloviny 13. století jako rodové sídlo Ranožírovců. Vyvrácen byl vojskem Hynce Ptáčka z Pirkštejna roku 1444, zachovaly se zbytky zdí, ukryté mezi domky, které na místě hradu stojí dnes.
Dochovaný zbytek hradního zdiva na severní straně ostrohu.
Graficke pismenko Bílkov se nachází asi 3,5 km východně od centra Dačic, jejichž je součástí. Příjezd (i příchod) po silnici II/407 a místní komunikaci přes dačickou průmyslovou zónu, kostelní věž slouží jako dobrý orientační bod. Ve vlastní vsi je nutno překřížit přítok Vápovky a za mostkem se dát vlevo podél něj. Parkování je možné přímo na křižovatce, nazývané Hradní náměstí. Nejvýraznější pozůstatek hradu, široký šíjový příkop je přímo na sever odtud.

Hrad Bílkov
    Málo známý a téměř zcela zmizelý hrad si na nejnižší části ostrohu, obtékaného potokem Vápovkou, postavil zřejmě buď Ratibor nebo Smil z rodu Ranožírovců, kteří se psali tehdy ještě po Bílkovicích. Z dnešního pohledu nevýhodně položené staveniště bylo v tehdejší době výborně chráněno třemi rybníky, jejichž hladina dosahovala až do širokého šíjového příkopu. Smil se poprvé píše po Bílkovicích/Bílkově roku 1253. Patřil k významným dvořanům

Ivan Grisa, dle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri 2001, 4.1. 2010

nepatrné zbytky zdí
     Jindřichův Hradec  (JH)