Terénní pozůstatky hradu založeného v polovině 14. století. Poslední známý majitel hradu je Vlček, další prameny o Sobůlkách už mlčí. Doba zániku hradu není známa.
Pohled přes východní val na jádro hrádku
© Roman Řezáč 10/2004
Graficke pismenko Terénní pozůstatky hrádku leží v místě zvaném Valy, západně nad obcí. Hrádek navazuje plynule na severní konec prehistorického hradiště, jehož valy jsou stále dobře patrné i dnes. Místo je však porostlé stromy i křovím, místy i neprostupným a proto je velmi obtížné ho jen dokola obejít.

historie

Situaci v Sobůlkách znejasňuje existence dvou sídel, jak hrádku tak tvrziště zvaného Turecký kopec. Obecně se po Sobůlkách se píše v letech 1346-1358 Veliš Dupník. Další zmínkou je prodej části Sobůlek Velislavem z Ostrovánek Tasovi z Boskovic v roce 1387. Posledním se po místě píše Vlček, další prameny o Sobůlkách už mlčí. Zánik hrádku je neznámý.