Hrady.cz
Skanzen začal vznikat v roce 1972 a to jako záchranný skanzen v regionu. Už v roce 1976 byla otevřena první část komplexu. Ve skanzenu je mnoho objektů a sbírek z blízkého okolí i ze vzdálených lokalit.
Jedna z chalup
Graficke pismenko Velmi příjemný skanzen; doporučuji shlédnout roubenou polygonální stodolu ze Želejova, roubenou kovárnu ze Starého Bydžova a především polohrázděný dům z Jílového (v sezóně je zde šenk). Stavby jsou v terénu doplněny různými detaily jako jsou studny, boží muka nebo sochy a kříže.
J.Tůma, 12.4. 2006

Muzeum lidového stavitelství Kouřim
    Muzeum lidových staveb v Kouřimi vzniklo v 70. letech minulého století díky potřebě zachránit některé památky lidového stavitelství, jimž hrozil zánik v souvislosti s výstavbou vodní nádrže Želivka. V současné době však v muzeu najdeme nejen objekty z blízkého okolí, ale též stavby z podkrkonoší, rakovnicka nebo děčínska.
    J.Tůma, 12.4. 2006
    Historie muzea
    Vznik Muzea lidových staveb v Kouřimi, pobočky Regionálního muzea v Kolíně, je spojen s počátky výstavby vodního díla na řece Želivce. Budoucí vodní plocha měla zatopit některé zajímavé památky lidového stavitelství, včetně gotického kostela sv. Jana Křtitele v Dolních Kralovicích (okr. Benešov), takže bylo rozhodnuto několik vytypovaných objektů přenést na jiné místo. Tak začalo na okraji Kouřimi, v lokalitě zvané Na Hrázce, vyrůstat v roce

Vladimír Rišlink , 20.11. 2010

popis

V současné době muzeum představuje devět větších památek lidové architektury z oblasti středních, východních a severních Čech. Středočeský region je zastoupen stavbami ze širší oblasti Posázaví, Benešovska a povodí Berounky. Unikátem je především devítiboká roubená stodola z Durdic u Votic, postavená v roce 1648, která je nejstarší zachovalou památkou tohoto typu na území Čech. Z Posázaví pochází poloroubená chalupa a špýchar z Budče a malý