Torzo pozdně barokních sloupkových božích muk z roku 1770. Dnes se z nich ale zachoval jen sokl a část dříku vysoká cca 1 metr. Sokl je hranolový, s rytými rámy, v přední části je hůře čitelný sedmiřádkový česky psaný nápis: NAKLA/ DEM/ LVKASE/ PARKANA/ Z BATE/ LOWA/ 1770. Chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Batelov (německy Battelau) je městys po obou stranách historické česko-moravské zemské hranice. Má dlouhou historii, sahající do 13. století. Na jeho území lze nalézt řadu památek – dva zámky, farní a hřbitovní kostel, židovskou čtvrť se synagogou a hřbitovem, několik plastik a řadu božích muk a křížů. V Batelově je železniční nádraží, projíždí jím řada autobusových spojů. Cyklisté zde najdou několik cyklotras, pěší turisté mohou využít dvě značené turistické trasy a naučnou stezku.
28.1. 2020

historie

Torzo pozdně barokních sloupkových božích muk pochází z roku 1770. Ta měla původně podobu typickou pro obdobné památky v této části Vysočiny, dnes se z nich ale zachoval jen sokl a část dříku vysoká cca 1 metr. Sokl je hranolový, s rytými rámy, stále je ještě na něm v přední části čitelný sedmiřádkový česky psaný nápis: NAKLA/ DEM/ LVKASE/ PARKANA/ Z BATE/ LOWA/ 1770. Horní část dříku a kaplice chybí. Podle údajů z roku 1967 byla v té době již

křížek, boží muka
     Jihlava  (JI)