Zřícenina rozhledny postavené okrašlovacím spolkem v roce 1907, zanikla po požáru v roce 1940. Byla postavena na místě kde stála první celodřevěná rozhledna z roku 1853 postavené na popud starosty P.E. Leopolda von Löwenthal. Tato rozhledna byla zničena vichřicí v roce 1870.
Zbytky rozhledny na vrchu Rudný
Graficke pismenko Vrch Rudný u Jihlavy měl na vrcholu rozhlednu. Zbylo z ní jen osmiboké torzo

Na vrcholu dnes stojí torzo bývalé rozhledny. Je to už druhá stavba na tomto místě. První vznikla už v roce 1853 a byla dřevěná. V roce 1870 ji ale bohužel zcela zničila vichřice. Staré záznamy říkají, že pár dní před vichřicí byla nad Jihlavou vidět polární záře.
Druhá rozhledna vznikla v roce 1907 a měla osmibokou kamennou základnu. V roce 1940 vyhořela a od té doby stojí na vrcholu Rudného jen její kamenný zbytek. Objevilo se už několik snah o rekonstrukci, žádná ale zatím neuspěla.
1.9. 2019

popis

V minulosti snahy magistrátu o obnovu vyhlídkového místa byly blokovány z obavy rušení signálů z nedalekého vysílače. V roce 2019 po přešetření místní situace bylo toto negativní stanovisko odpovědných institucí zrušeno a tak již v obnově rozhledny nic nebrání. Vrch Rudný (Šacberk), se nachází v nadmořské výšce 613 metrů nad mořem. Najdete jej 4 kilometry severozápadně od Jihlavy, v lokalitě Lesnov, Zborná a Pávov. První snahy o vznik

věž
    rozhledna