Sochu nechal postavit někdy koncem 19. století František Klobouk a jeho žena Františka. Autorem díla je A. Beck z Kroměříže. V letech 1923-1924 zrekonstruována. Dne 11. 2. 2008 byla při vichřici poškozena, znovu opravena v roce 2013.
socha Panny Marie Hostýnské
© Luděk Vláčil 04/2019
Graficke pismenko Sochu Panny Marie Hostýnské (též Panna Maria Svatohostýnská) nechal postavit někdy koncem 19. století, na místě kde od nepaměti stával dřevěný sloupek s obrázkem Panny Marie, František Klobouk a jeho žena Františka. Autorem sochy je A. Beck z Kroměříže. V letech 1923-1924 sochu zrekonstruoval a o několik metrů přemístil V. Zelinka. Obnovu financoval Čeněk Klobouk, syn budovatelů. Dne 11. února 2008 byla při vichřici socha poškozena. Opravu provedl v roce 2013 R. Tikal.
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.klopotovice.cz/file.php?nid=1914&oid=3691523 a další, 1.4. 2019