Patrné tvrziště ze 14. stol. východně od obce u rybníku Beran, který sloužil k obraně. V r.1377 se připomíná Zdeněk Lukovec z Mlékosrb, v letech 1432-1445 Pavel z Lukové. V letech 1472-1486 Havel ze Záchrašťan, k nimž je připojena. V r. 1528 je prodána Pernštejnům, připojením k Chlumci zaniká.
Hrana tvrziště
Graficke pismenko V roce 1377 se zde zmiňuje Zdeněk Lukavec z Mlékosrb. V letech 1432-1445 se zde uvádí Pavel z Lukové. V letech 1472-1486 je zde zmiňován Havel ze Záchrašťan a tvrz je připojena k Záchrašťanům. Později patřila k Mlékosrbům. V roce 1528 ji Václav Bořek Dohalský z Dohalic prodává Pernštejnům, a ti ji připojují k chlumeckému panství a nedlouho poté zaniká.

Hradec Králové  (HK)
    Luková