Pův. dřevěný, od r. 1352 kamenný gotický kostel sv. Jiří, těžce poškozen r. 1645 při vypálení okolní vsi Aldašín. Ves zanikla, ale kostel barokně obnoven r. 1729, pozdně barokní věž přistavěna r. 1771, zvon z r. 1718. Stavebně upravován r. 1907, opraven r. 1934. Kolem osamělého kostela hřbitov.
Kostel sv. Jiří Aldašín
© Jiří Špaček, 05/2015
Graficke pismenko Gotický kostel (vysvěcen: 21. dubna 1352) stojící na místě již zaniklé vsi Aldašín (byla vypálena).
Spadá pod Řimskokatolickou farnost Kostelec nad Černými lesy.
Na hřbitově kolem kostela je pohřben například skladatel Karel Svoboda, nebo dokumentarista Jan Špáta.
Na místo se dá dojet až autem, nebo dojít po udržované cestě, z obou stran obklopené lesem.
Jan Senft , 13.11. 2013

historie

Pastevecká osada Aldašín je prvně zmíněna r. 1344, v počátcích své existence je však jmenována Udašín nebo Vodašín. V r. 1352 již byla farní vsí, neboť 21. dubna 1352 tu byl vysvěcen kamenný gotický kostel sv. Jiří. Archeologický průzkum z let 2005-2007 prokázal, že již předtím tu stával dřevěný kostelík, patrně z přelomu 13. a 14. století. Aldašínská fara zanikla počátkem husitských válek a za třicetileté války r. 1645 byla ves i s kostelem