Dnes již zaniklý barokní zámek dala stavět r. 1724 Marie Terezie Rottalová, architektem byl Felice Donato Allio. Téměř dokončenou stavbu dal přerušit r. 1730 syn Marie Terezie, František Norbert Trauttmannsdorf, který nebyl spokojen s úrovní stavby. Zámek postupně chátral a do r. 1874 zcela zanikl.
zřícenina zámku před polovinou 19. století
Graficke pismenko Na místě, kde zámek stával, již nic nezbylo. Nějaký pozůstatek po něm v Mostku ale přeci jen zůstal. Je jím jedna hlavice sloupu, opatřená cedulkou s popiskem nacházející se v centru obce.

historie

Zaniklý barokní zámek stával na kraji obce Mostek u Brandýsa nad Orlicí. Roku 1723 získala ves Mostek společně s brandýským panstvím od Františka Trautmannsdorfa jeho teta Marie Terezie Rottalová, roz. z Paaru (prvně provdaná Trautmannsdorfová). Protože v té době nebylo v Brandýse vhodné sídlo, dala Marie Terezie Rottalová stavět východně od Mostku r. 1724 nový zámek. Zámek navrhl jeden z posledních stavitelů italského původu, působící v

E.H. podle kolektiv autorů: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6.: Východní Čechy, nakl. Svoboda 1989, 7.10. 2013

zaniklý
    Pardubický kraj