Hrady.cz
Gotická boží muka, patřící mezi nejstarší dochovaná na Moravě. Snad je dal postavit v roce 1473 koželuh Mertlín. Původně stávala blíže řece a na současné místo byla přenesena roku 1953 při přestavbě Znojemského mostu. Na masivním žulovém sloupu je mohutná lucerna s hlubokou zaklenutou nikou.
Boží muka na Znojemské ulici
© Milan Caha 06/2012
Graficke pismenko Gotická boží muka na Znojemské ulici jsou jedněmi z nejstarších dochovaných božích muk na Moravě. Podle ne zcela věrohodných pramenů je dal postavit v roce 1473 koželuh Mertlín. Původně stávala blíže řece a na současné místo byla přenesena roku 1953 při přestavbě Znojemského mostu. Na žulovém masivním pilíři je nezvykle mohutná lucerna s hlubokou goticky zaklenutou nikou. V ní je dnes porcelánová moderní soška Panny Marie Lurdské, dříve v ní bývalo sousoší Nejsvětější Trojice.

Boží muka – obecně
    Boží muka, drobná sakrální stavba nejčastěji ve tvaru pilíře nebo sloupu, měla připomínat sloup, u kterého byl na příkaz Piláta Pontského bičován Ježíš Kristus. Boží muka se nejčastěji stavěla na návrších, rozcestích nebo v místech, kde někdo zahynul. Boží muka bývají zakončena kaplicí (lucernou), ve které jsou z jedné nebo více stran niky pro obrázky či reliéfy svatých.