Skromné zbytky hradu založeného koncem 13. století, od roku 1398 již zřejmě pustý proto také často nazýván jako Pustý, nebo také Zapomenutý zámek.
Rešov
Skalisko v čele předhradí.
Hrad Rešov stával na skalních bradlech ostrožny nad soutokem Huntavy a Tvrdkovského potoka. Nejpohodlnější přístup je od kostela v Tvrdkově po červené značce. Po asi 2, 5 kilometru odbočuje vlevo cesta směrem do vrchu. Asi po 150 metrech chůze po této cestě odbočuje cesta vpravo směrem k ostrohu, na jehož konci se zřícenina hradu nachází. Pozor – na některých mapách je zřícenina zakreslena špatně – nad levým břehem Huntavy.
Jan Laurýn, 10.8. 2007
popis

Před hradem je od severu přístup přerušen příkopem, zčásti vysekaným ve skále, který je široký až 12 m a dosahuje hloubky až 4 m. Na skalním bloku je formováno předhradí se zadním hradem. Mezi předhradím a zadním hradem je mělký příkop a za ním skalisko vysoké až 4 m, kde lze předpokládat hlavní věžovitý objekt jádra hradu. Zadní hrad patrně obklopovala kamenná hradba, čemuž nasvědčují zbytky zdiva na západní straně.

Jan Laurýn (Plaček M.: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádku a tvrzí, Libri, 2001), 10.8. 2007

historie

Hrad pravděpodobně vznikl ve druhé polovině 13. stol. Byl situován na rozhraní zeměpanského, biskupského a soukromého zboží. Vzhledem k předpokládané strážní a ochranné funkci byl nejspíše postaven s podnětu zeměpanského. Ve 14. stol. patřilo celé okolí pod Rabštejn, v té době byl rešovský hrádek již pustý. Proto je hrad často nazýván též jako Pustý, nebo také Zapomenutý zámek.

L.P. (Fišera Z.: Skalní hrady zemí koruny české, Libri, 2004), 21.10. 2007

Půdorys hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• ve druhé polovině 13. století

Pravděpodobný vznik hradu.

• 14. století

Celé okolí pod Rabštejn, v té době byl rešovský hrádek již pustý. Proto je hrad často nazýván též jako Pustý, nebo také Zapomenutý zámek.

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR),