Současný filiální kostel byl postaven v r. 1812 na místě staršího chrámu, z něhož byl přenesen do nové stavby oltářní obraz z r. 1749 zhotovený Janem Kryštofem Handkem. V 80. letech 20. stol. proběhla rekonstrukce. Kostel obklopuje hřbitov ohrazený kamennou zdí.
© Luděk Vláčil 06/2016
Ves Skály leží v moravskoslezském kraji v okrese Bruntál severovýchodně od obce Horní Město, jejíž je místní částí. Dominantou vesnice je filiální kostel sv. Václava, který se nachází vlevo nad odbočkou ze silnice Rýmařov - Horní Město do Rešova. Uvnitř kostela u hlavního oltáře je na zdi náhrobní kámen Sidonie Heidenreichové z r. 1572 a na druhé straně na zdi u oltáře jsou náhrobky zdejšího rychtáře a jeho manželky. Kostel obklopuje hřbitov ohraničený kamennou zídkou. Vesnicí prochází zeleně značená turistická stezka vedoucí k národní přírodní památce Rešovské vodopády. K dalším turistickým zajímavostem v okolí patří zřícenina Rabštejn ležící v nedaleké Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, zámek Janovice nebo hrad Sovinec.
historie

Vesnice Skály (dříve Hankštejn) byla původně hornická osada, která se prvně uvádí v listinách v roce 1398. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. První známou stavbou tohoto typu byl dřevěný kostel. Podle pověsti měl být postaven kolem poloviny 16. století svobodnou slečnou Sidoníí Heidenreichovou. Její náhrobní kámen je dnes umístěn na zdi u hlavního oltáře. Znázorňuje ženu v životní velikosti. Nápis na náhrobku hlásá: "Léta Páně 1572, dne 23. října v Pánu zesnula paní Sydonia von Fels. Kéž je jí Bůh milostivý, zde i tam na věčnosti. Amen." Její skutečný hrob se má podle legendy nacházet v předsíni kostela, kudy se vchází, aby po ní lidé šlapali, tak jako ona měla pošlapat svou šlechtickou čest s poddaným, hajným svého otce. Podle německých kronik měla skalský kostelík vystavět Sidonie pro české bratry, kteří se zde měli usadit, což však není podepřeno žádným historickým dokladem. Z historie víme, že kostel sloužil po nástupu…  číst dále

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.rymarovsko.cz, http://www.hornimesto.cz a další, 4.6. 2016

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Skály