Výrazný terénní reliéf zaniklého hrádku na ostrohu nad levým břehem Olše. Archeologické nálezy datují existenci hrádku do období poloviny 13. století až 15. století.
Mohutný šíjový příkop a vyhozený val (vpravo)
Velmi výrazné terénní relikty zaniklého středověkého hrádku v Návsí může návštěvník poměrně snadno najít v jihozápadní části této předměstské obce Jablunkova. Nejsnadnější přístup k hrádku je z hlavní transitní silnice z Těšína do Jablunkova a dále na Slovensko. Ve směru od Těšína je nejlepší sledovat nádraží v Návsí. Jakmile jej návštěvník mine, měl by na první křižovatce odbočit doprava a po místních cestách se dostat až mostu přes řeku Olši. Ten přejet a již se ocitá přímo na místě nad nímž se poměrně strmými svahy zvedá ostroh s pozůstatky hrádku. Kousek odtud se na břehu Olše nachází místní pila. Ke hrádku se dá dostat buď oklikou a nebo pro ty co jsou sportovnějšího rázu a mají rádi adrenalin, je nejsnadnější cesta přímo vzhůru. Samotná lokalita hrádku zaujme především velmi mohutným, takřka čtvrt kruhovým šíjovým příkopem, před nějž je pro větší ochranu vyhozen dodnes velmi mohutný val. Jádro lokality je ploché, bez výraznějších terénních reliktů. V mimovegetačním období je z hrádku nádherný výhled na Jablunkov a údolí řeky Olše.

Popis hrádku v Návsí

Jádro lokality, centrální plošina, má v současné době zhruba trojúhelný tvar s délkou čelní strany kolem 40 m a délkou cca 50 m od čela lokality k ostrohu nad řekou Olší. Opevnění je směrem k potoku Černý, na západ, a na straně k řece Olši, na sever (severovýchod), přírodně chráněno velmi prudkými svahy k těmto vodotečím. Bohužel, právě tyto strany jádra nejvíce trpí erozí, která mohla plochu v těchto místech zmenšit i o několik metrů. Nejpoškozenější je severní až severovýchodní strana jádra, kde eroze viditelně pokračuje i v současné době a plochu jádra tak každoročně zmenšuje. S přihlédnutím ke zmíněné erozi lze vyslovit názor, že lokalita mohla mít původně oválný tvar se skosenou čelní stranou. Aby byla tato čelní strana co nejvíce chráněna od zbylé plochy ostrohu a následně stoupajícího terénu, přeťal ji 10 – 12 m široký půlkruhový příkop, hluboký i v současnosti až 5 m, a před něj byl pro posílení…  číst dále

J. Tichánek a kol.: Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 16.6. 2006

Archeologické nálezy z lokality

V roce 1981 a 1983 byly na centrálním platu provedeny dvě sondy. Jedna z nich, vedená zhruba od středu směrem severním až na hranu příkopu v délce 20 metrů a šířce 50 cm, zachytila velmi plytkou kulturní vrstvu, kdy rostlý terén tvořený žlutavým štěrkovito-písčitým podložím začínal již v hloubce 15 cm. Zde byl získán nečetný archeologický materiál. Druhá sonda rozměrů 2 x 0,5 metrů byla položena v jihozápadní části ve směru V-Z a odkryla mohutnější, cca 20 – 30 cm mocnou kulturní vrstvu, promísenou drobnými uhlíky a kousky mazanice. Nálezy, tvořené především keramikou, byly již četnější. Z dřívějších let (1977, 1980) pochází rovněž několik keramických artefaktů z povrchového sběru, prováděného na severovýchodním ujíždějícím svahu. Hmota všech střepů je převážně středně hrubá ostřená, místy i s kaménky (1 – 2 mm), šedá i světlá (okrová až béžová) barva vypálení je zhruba ve stejném poměru, z jemně plavené neostřené…  číst dále

Další texty historie

Zákres terénu hrádku do současné KN mapy, dle J. P. Štěpánka