Poslední z 8 větrných mlýnů v okolí, pův. z r. 1748, shořel při osvobozování Klobouk v dubnu 1945. Díky nadšencům byl obnoven přenesením zchátralého obdobného mlýna z Pacetluk v letech 1982-1985. Jako plně vybavený a funkční je zpřístupněn veřejnosti.
Větrný mlýn a muzeum Klobouky u Brna
Graficke pismenko Obec Klobouky, prvně doložená již r. 1205, byla r. 1964 povýšena na město, které má dnes asi 2400 obyvatel. Klobouky leží na silnici II/380 spojující Brno a Hodonín asi v polovině cesty mezi těmito městy. Popisovaný větrný mlýn se nachází nad jižním okrajem města.
22.4. 2017

historie

V okolí Klobouků stávalo v minulosti až osm větrných mlýnů, které postupně zanikaly a roku 1905 zbyl již poslední mlýn, který byl celodřevěný německého typu. Byl postaven r. 1748 a patřil zábrdovickému klášteru. Při osvobozování Klobouk v r. 1945 vzplanul 16. dubna tento poslední větřák, zapálený dvěma ranami z děla Rudé armády a shořel do základů. Zbyl zde prázdný kopec až do r. 1980. Několik místních nadšenců se rozhodlo, že tradice nesmí

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Klobouky u Brna), 22.4. 2017

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)