Dům středověkého původu býval součástí Putimské brány. Na fasádě nedávno odkryta renesanční sgrafita. V domě bydlel básník Adolf Heyduk, spisovatel Josef Holeček, básník a spisovatel Fráňa Šrámek. Dnes Základní umělecká škola Otakara Ševčíka.
průčelí domu se zasazenými dělovými koulemi
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Dům středověkého původu, ve své historii několikrát upravovaný, býval součástí jedné ze tří píseckých bran – Putimské. Když byla brána v letech 1834 a 1836 bourána, byly nalezeny dělové koule. Ty byly zasazeny do fasády domu a dům tak získal své nynější jméno. Při nedávné rekonstrukci byla na fasádě odkryta a restaurována renesanční sgrafita. V domě krátce bydlel básník Adolf Heyduk, a jako student na podnájmu budoucí spisovatel Josef Holeček. Dětství a mládí zde prožil básník a spisovatel Fráňa Šrámek. Dům a jeho okolí hraje roli v jeho románu Stříbrný vítr i divadelní hře Měsíc nad řekou, objevil se i ve zfilmování těchto děl píseckým rodákem Václavem Krškou. V domě sídlí Základní umělecká škola Otakara Ševčíka. Na nádvoří má tento horažďovický rodák a slavný houslový pedagog pomníček.