Šafránkův mlýn

Kartouzský mlýn
Chátrající mlýn z 15. století v údolí Bobravského Potoka, s částečně zachovalým vodním náhonem.
Šafránkův mlýn
boční pohled na mlýn s příjezdovou cestou
Graficke pismenko Mlýn leží v údolí Bobravského potoka, vhodné jak pro pěší, tak pro cyklisty. Turistická cesta prochází kousíček od mlýna. Mlýn už dávno neprovozuje svoji činnost a pomalu se rozpadá. Modrá turistická značka vás dovede od Želešic až do Radostic přírodním Parkem Bobrava.
MarcoRave, 1.2. 2009

Šafránkův mlýn
    Tento mlýn má za sebou dlouhou historii a mnoho jmen, která se střídala jako majitelé. První záznamy pocházejí z roku 1413. V té době se mluvilo o Vávrově mlýnu. Později byl nazýván jako Kartouzský Mlýn a po posledních majitelích, kteří tento mlýn vlastnili od roku 1866, má jméno dosud. V údolí Bobravského potoka leží několik dalších mlýnů (Nový Mlýn, Anenský Mlýn, Spálený Mlýn a Radostický Mlýn). Dnes některé z těchto mlýnů slouží jako obytné