Kostel německé evangelické církve byl postaven roku 1902 na jihovýchodním okraji městského parku jako jednolodní stavba z režného cihelného zdiva. Po roce 1945 ho užívají baptisté. Jeden z typických tzv. červených kostelů v dříve německy mluvícím pohraničí.
Graficke pismenko Kostel stojí na rohu Pražské a Žižkovy ulice asi 250 m severně od železniční zastávky Litoměřice město a autobusového nádraží, resp. asi 450 m od železniční stanice Litoměřice horní nádraží. Od silnice I/15 je nutno na okružní křižovatce Kocanda odbočit směrem na Ústí nad Labem a před budovou okresního soudu vpravo vzhůru.

historie

Novogotický kostel byl postaven (dokončen) r. 1902 Německou evangelickou církví augsburského vyznání. Činnost církve byla na území naší republiky zakázaná r. 1945 pro její kolaboraci s německým fašistickým režimem. Od té doby kostel využívá Bratrská jednota baptistů. V 70. letech 20. stol. upraven vnitřní prostor chrámu.

popis

Jednolodní kostel s hranolovou lodí, odsazeným polygonálně ukončeným presbytářem a věží v čele západního průčelí. Postaven z režného cihelného zdiva v novogotických formách. Po úpravě ze 70. let 20. století je prostor předělen patrem na spodní malou a horní velkou modlitebnu, míra zachování původního zařízení zřejmě minimální.

Litoměřice  (LT)
    Litoměřice