Hrady.cz
Renesanční tvrz nechali po roce 1594 vybudovat Budkovští z Budkova. Za Ditrichštejnů byla tvrz kolem roku 1680 upravena na sýpku. Patrny zbytky renesančního sgrafitového kvádrování. Obestavěna přístavky a nepřístupná.
Tvrz Chocholatá Lhota
Východní pohled
Dnes kromě jediného kousku oplechována přístavky zemědělského podniku. Objekt oplocen, nepřístupný.
mystik, 21.12. 2007

historie

Nejstarší písemná zpráva o vsi Chocholaté Lhotě se dochovala z r. 1514, když se jednalo o vrácení jednoho poddaného rožmberské vrchnosti, jíž ves patřila. R. 1594 prodal ves Petr Vok z Rožmberka svému úředníku Silvestru Mlázovskému z Těšnice, od něhož ji pak r. 1594 získal majitel sousedního statku Budkova Jindřich Budkovský z Budkova a postavil zde tvrz. Statek byl Mikuláši Budkovskému pro účast na stavovském povstání z l. 1618–1620 konfiskován

Kolektiv autorů: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, V. díl - Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1986, 2.3. 2008