Pozůstatky gotického hradu. Postaven r. 1341 na ochranu okolních vsí proti nebezpečí z Bavor. V 15. st. se zde usídlil loupežník Habart Maršík z Hrádku a přepadal odtud kupce na tzv. Zlaté stezce. V r. 1441 byl hrad obležen, poté zapálen a rozbořen.
Zřícenina hradu Hus
Na místě je varování před nebezpečími, která na rozkotlaných skalních chodníčcích na hradě číhají na neopatrné návštěvníky. Průvodce po Čechách, Moravě a Slezsku upozorňuje také na specificky zachovalý vstup do hradních sklepů. V publikaci najdete i popis cesty na hrad, nejjednodušší je po značené cestě z Volar (z jihu) nebo od Kříšťanovického rybníka (ze severu). Co jsem z hradu viděl? Je třeba říci, že v našich časech Hus dobýval a úspěšně dobyl smrkový les, a zanechal v hradním areálu mohutný kontingent. Branskou věž jsem na západní frontě jádra nenašel (foto 1), do hradu se vstupuje strmou stezkou, která vede přímo přes trosky uvažované hlavní obytné věže (foto 2). Ta je ovšem dost nečitelná. Pro případ, že by to někdo nevěděl, tak „zavřený“ znamená přibližně rozbořený, rozvalený směrem dovnitř, tedy stav, kdy trosky vyšších pater zcela zavalí nádvoří nebo nižší patra, takže po stavbě zbude jakýsi rov, ze kterého nejde poznat, co vlastně kryje. Je však pokladem pro systematický archeologický výzkum. Vchod do sklepů je k nalezení snadno (foto 3), sestoupit se dá nejspíš slaněním, ale podle pohledu shora není důvod – zdají se být zasypané. Co je ovšem fantastické, to je způsob, jakým stavitelé využili skálu na západní straně jádra i předhradí pro stavbu obvodové hradby (foto 4). Kusy hradeb jsou „nalepené na samý okraj, pokud byly zakončené ochozem, musel to být pohled jen pro ty, kteří opravdu netrpí závratí. Docela dobře je zachován příkop, který odděloval jádro od předhradí a jeho opevnění (foto 5 a 6). Ze „zajímavé zdi“ směrem k řece se zachoval výrazný střep, u kterého mi původní účel zcela unikal. Vypadá spíše jako kus mostního pilíře, nebo nějaké naprosto nelogicky umístěné brány (foto 7). Závěrem bych chtěl upozornit, že lesní správa podle všeho staví cestu po úbočí kopce proti hradu, která ústí pod západní frontu. Snad nepoškodí místo těžbou dřeva. Lokalita je to krásná, Blanice…  číst dále
Random, 20.12. 2002
popis

Severním směrem od hradu Hus ve vzdálenosti cca 200–400 m jsou do dnešní doby patrné terénní práce, které mají spojitost s obléháním. Návštěvník se na toto místo dostane po lesní cestě, která ústí mírně vlevo /hrad za zády/ do hradního příkopu. Protože zatím zde nebyl proveden žádný výzkum, uváděl jsem u fotografií velitelské stanoviště v uvozovkách z důvodu, že by to mohlo být také postavení pro prak, napovídalo by tomu množství volně se povalujících kamenů. Ale je to pouze hypotéza.

Bohumil Toms , 30.10. 2011

historie

Hrad Hus byl vystavěn na úzkém skalnatém ostrohu obtékaném řekou Blanicí. Přístupný byl od severu, kde bylo opevněné předhradí. Za ním stál vlastní hrad chráněný hlubokým, ve skále vylámaným příkopem s hradbou. Nejstarší písemná zpráva o hradu Husí pochází z r. 1341, kdy král Jan Lucemburský povolil bratrům Jenšíkovi, Vavřinci a Peškovi z Janovic vystavět hrad na místě zvaném „Na husí" na ochranu nově zakládaných vsí na odlesněné půdě. Král si přitom vyhradil právo volného vstupu do hradu, kdykoliv by hrozil nepřátelský vpád z Bavor do Čech. R. 1359 potvrdil král Karel IV. vlastnické právo Peškovi z Janovic a jeho příbuzným. K hradu patřila městečka Husinec a Záblatí a vesnice Řepešín, Zvěřinec (zaniklá), Křišťanov, Mlynářovice, Milešice, Zábrdí, Lažiště a další. R. 1363, po vymření pánů z Janovic se huské panství dostalo do přímého králova majetku. Kolem roku 1390 měl hrad a panství královský podkomoří Zikmund…  číst dále

Mikuláš z Husi

Mikuláš z Husi byl předním vůdcem strany podobojí na počátku husitského hnutí. Vynikal rozhledem, rozvahou, statečností a moudrostí, pro kteréž vlastnosti se těšil z počátku i oblibě krále Václava IV. Jsa věrným přítelem a následovníkem Mistra Jana Husi, přiměl krále k tomu, že dovolí kališníkům, jimž kaple Betlémská již nepostačovala k shromážděním, spoluužívati některé z pražských kostelů s katolíky. Když později žádali Pražané o trvalé přidělení několika kostelů, vedl Mikuláš ke králi deputaci, která mu tuto žádost měla tlumočiti. Prchlivý král se rozlítil, odbyl prosebníky a Mikuláše vypověděl z Prahy, pohroziv mu, že ho dá oběsiti, jestliže neustane ve své činnosti. Pan Mikuláš se uchýlil na hrad Hus a shromažďoval tu vojsko, s nímž zamýšlel přitrhnouti ku Praze a sesaditi krále s trůnu. Na naléhání Korandovo zanechal tohoto úmyslu. Pozval k sobě svého věrného přítele a druha Žižku…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Další texty pověsti