Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Gabrielina chata, Gabrielka, Gabrielen-Jagdhütte

zámek Gabrielina chata

Gabrielka, Gabrielen-Jagdhütte
Bývalá lovecká chata Bedřicha Habsburského, pojmenovaná po jeho dceři Gabriele. Vystavěna na západním svahu Lysé hory po roce 1895. Původní roubený objekt na kamenném základě byl později přestavěn a dispozičně upraven. Dnes v soukromých rukou.
Gabrielka-bývalý lovecký zámeček od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Habsburská lovecká chata (zámeček) Gabriela, či také lidově nazývaná Gabrielka, stojí na západních svazích nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd – Lysé hory (1323 m). Byla vystavěna koncem 19. století pro rakouského arcivévodu a majitele Frýdeckého panství Bedřicha Habsburského, básníkem Petrem Bezručem označovaného jako známý „markýz Gero“, germanizátor a porobitel zdejšího lidu a kraje. Arcivévoda pojmenoval chatu po své dceři Gabriele. Chata samotná, ač v přestavěné podobě, se nachází asi kilometr jihozápadně od turistického rozcestníku na hřebeni Lukšince a asi 1,7 km západně od vrcholu Lysé hory. Nevede k ní žádná turistická značka. Návštěvník musí jít ...

Bedřich Habsburský - Friedrich von Habsburg
    Arcivévoda Bedřich Habsburský (Friedrich von Habsburg) se narodil 4. června 1856 v Židlochovicích na jižní Moravě jako nejstarší syn arcivévody Ferdinanda a arcivévodkyně Alžběty. Jeho dědem byl slavná rakouský polní maršál arcivévoda Karel, který porazil Napoleona v bitvě u Aspern v roce 1809. Po předčasném úmrtí jeho otce, adoptuje Bedřicha a jeho mladší bratry Karla Štěpána a Evžena v roce 1874 Bedřichův kmotr arcivévoda Albrecht. Svou

Jan P. Štěpánek, částečný překlad podle podle www.austro-hungarian-army.co.uk, 29.6. 2007
    Historie lovecké chaty Gabriely
    Ač se to dnes nezdá, jedná se původně o šlechtický objekt. Chatu, kterou bychom také mohli nazývat skromným loveckým zámečkem, nechal vystavět arcivévoda Bedřich Habsburský (Friedrich von Habsburg) – vrchní velitel císařských pozemních vojsk a také mimo jiné majitel Těšínského knížectví a Frýdeckého panství. Známé jsou stavební počiny arcivévody na Frýdeckém zámku. Arcivévoda nechal objekt vystavět někdy po roce 1895, kdy zdědil Frýdecké

Popis stavebního vývoje lovecké chaty Gabriely
    Loveckou chatu tvořil malý celodřevěný dvoukřídlý objekt na kamenném základě, který kompenzoval situování objektu ve svahu. Jedno křídlo, se vstupem v západním štítě, bylo kopírovalo vrstevnici, druhé bylo kolmé na něj. Obě tvořily na půdoryse písmeno „L“. Mezi obě křídla byla vetknuta drobná, střechou překrytá terasa. Objekt kryla sedlová střecha pokrytá stejně jako stěny chaty štípaným šindelem. Vstupní fronta stejně jako stěna přilehlá k