Moje místa 0
Nevýrazné zbytky tvrze postavené v pol. 15. století snad Hynkem Čertem z Olešnice, krátce poté zanikla. Dochována pouze západní hrana tvrziště, zbytek narušen stavbou železnice.
Zanikající tvrziště
Jen nepatrné zbytky zůstávají.
Graficke pismenko Dnešních časů se dočkalo pouze torzo tvrziště – západní hrana o délce 25 m, neboť ostatek byl silně poškozen při výstavbě železniční trati z Liberce do Hradce Králové.
Nalézti místo tvrze není nijak obtížné. Jedná se o jižní části náspu při železničním viaduktu , který se tyčí nad silničkou z Levínské Olešnice do osady Levín.
21.7. 2006

dějiny tvrze
    Ves Olešnice je připomínána ve 14. století, ještě v následujícím století však byla součástí panství nedalekého hradu Levína. Po jeho zániku tvořila Olešnice nakrátko samostatný statek patřící zřejmě Hašku Čertovi z Olešnice připomínaný roku 1449. Krátce poté ztratila Olešnice samostatnost a nebyl tedy důvod udržovat zde panské sídlo.