Jednolodní orientovaný renesanční kostel se starším polygonálním presbytářem a věží zabudovanými mimo osu kostela. Poprvé uváděn r. 1354, v l. 1598–1602 přestavěn renesančně stavitelem Carlo Valmadim. V 70. letech 20. stol. vyhořel, opraven 1975.
kostel od jihu
© Milan Caha 03/2009
Orientovaný obdélný jednolodní kostel s polygonálním presbytářem a věží mimo osu kostela. Věž je připojena k jižní stěně lodi, zachovaly se v ní klíčové střílny. Kryta je barokní oplechovanou cibulí s lucernou, na níž je menší cibule s makovicí a křížem. Kolem vnější strany celé stavby je lunetová římsa, typická pro Valmadiho stavby. Uvnitř jsou po třech stranách lodi obvodové empory na arkádách s toskánskými sloupy, rovněž charakteristické pro Valmadiho. Loď, empory a presbytář jsou klenuty valeně, podvěží křížově. Nad portálem do podvěží je zazděn alianční znak, do vnější zdi presbytáře jsou zazděny náhrobníky Hanibala z Valdštejna (†1622) a Mariány Kaplířové ze Sulevic (†1603). U vnější zdi zakončení presbytáře stojí zajímavý litinový náhrobek z 19. století.
Milan Caha (zdroj:POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980), 30.3. 2009
historie

Obec Rudník (původně Heřmanovy Sejfy) byla pravděpodobně založena při kolonizaci Krkonoš ve 13. století. Založili ji zřejmě horníci, kteří těžili na úpatí Černé hory stříbro, zlato, železo a měď (odtud původní i dnešní název obce). První nepřímá zmínka o zdejším osídlení je z roku 1241. Farní kostel sv. Václava je uváděn roku 1354, za držení Puty z Turgova. Za husitských válek patřila obec Krušinům z Lichtenburka a od roku 1521 do roku 1706 Valdštejnům. Za jejich vlastnictví v letech 1598 – 1602 byl kostel přestavěn renesančně. Stavba je považována za jednu z vrcholných realizací krkonošského renesančního stavitele Carla Valmadiho. Při přestavbě Valmadi využil starší zdivo věže a presbytáře. Stavba si přes drobné úpravy zachovala charakteristický rukopis svého tvůrce. V 70. letech 20. století poškodil kostel požár, opraven byl díky úsilí tehdejšího duchovního pátera Malíška. Oprava byla dokončena v roce 1975.

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU), Rudník