Zaniklý hrad Vraty, nazývaný též Rattenstein, dnes nevykazuje žádné pozůstatky. Název hradu se odvozuje od zprávy, kterou zmiňuje A. Sedláček, v níž se píše o věně Kačmy z Rechenburka na Vratech.
Předhradí a skalní suk
© Prudký Martin, 01/2008
K hradu se nejlépe dostaneme z vesnice Rytířov po lesní cestě. Lesní cesta těsně míjí hradní areál, kterému dominuje vysoká skála.
Prudký Martin , 17.8. 2010

Vraty
    Hrad Vraty, nazývaný též Rattenstein, je zaniklý hrad, jehož hlavní část se nejspíše nalézala v prostoru mezi skálou a současnou lesní cestou. Tato novověká cesta pravděpodobně porušila šíjový příkop. Jádro hradu bylo asi vystavěno na sklaním suku, který dnes nevykazuje žádné pozůstatky. Někteří badatelé se domnívají, že se možná nejednalo o typický hrad, ale o tzv. refugium. To byl dočasný objekt zbudovaný lidmi zabývajícími se např.

Prudký Martin , 24.5. 2009