Moje místa 0
Hrad, po kterém zbyly pouze terénní náznaky, zbytky kamenů, založil ve 2. pol 13. st. Boreš z Riesenburku. R. 1286 hrad dobyl Václav II. Ve 14. st. život na hradě zřejmě pokračoval, ale nejsou o něm písemné doklady.
Celkový pohled od západu na výběžek kde stával hrad. Dnes tu stojí stožáry vysokého napětí..
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko Místo hrádku leží na ze dvou stran ostrém výběžku, na okraji osady Hřebeč, dnes přímo nad tunelem hlavní silnice mezi Svitavami a Moravskou Třebovou. Pomalu zarůstá vegetací a navíc na něm stojí sloupy vysokého napětí, při jejichž stavbě byla část jádra zarovnána a zasypána byla také část příkopu kvůli příjezdu. Hrad byl zcela jistě kamenný, na což upozorňují četné zbytky kamenů zarůstajících v trávě v čele jádra, ale hlavně revizním výzkumem potvrzená stavba okrouhlé věže v severozápadním koutu jádra o vnitřním rozměru 3.5 m. Po ní však dnes nejsou ani památky. Hrad byl oddělen od výběžku 16 m širokým a dodnes částečně zachovaným příkopem, před nímž byl val a ještě jeden, asi 10 m široký příkop, dnes témeř zničený.

Stručná historie hradu:
    2/2 13. st. - hrad založil na sklonku svého života Boreš z Riesenburka (zemřel roku 1277), kterému patřilo široké okolí, hrad dostavěl poručník Boršových synů Fridrich ze Šumburka, a to i přes záporné rozhodnutí landfrýdu 1286 - král Václav II. hrad dobyl při tažení proti odbojníkům a Fridricha zajal 14. st. - podle archeologického materiálu byl hrad obnoven a život na něm ještě po nějakou dobu zřejmě trval, ačkoliv nemáme oporu v písemných

M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 4.8. 2004