Moje místa 0
Zámek byl vybudován na místě starší tvrze roku 1602 pravděpodobně Rudolfem Zejdlicem ze Šenfeldu. Později byl majetek Šenfeldů zkonfiskován a odkoupen rodem Lobkoviců. V době, kdy byl zámek majetkem Lobkoviců, byly provedeny jen malé stavební úpravy.
Jižní průčelí zámku
Graficke pismenko Pojedete-li z Litoměřic do Roudnice při řece Labi, můžete v obci Křešice odbočit vlevo na Encovany. V obci Encovany, možno říci při návsi, kousek od zastávky autobusu, stojí velký renesanční zámek o čtyřech křídlech z části dvoupatrových s hranolovou věží, vystavěný na místě bývalé tvrze. Západní dvoupatrové a jižní jednopatrové křídlo mají do dvora pilířové arkády. Zámek se prakticky dochoval v původní podobě, je však již zastíněn vysokými stromy, takže při průjezdu obcí jej snadno přehlédnete. Zámek je s největší pravděpodobností nevyužíván a v současné době ve velmi zuboženém stavu, vyžadujícím nákladnou opravu. Nad obcí Encovany je ...
14.2. 2004

historie

Ves Encovany se poprvé připomíná v r. 1269; tehdy ji držel litoměřický kanovník Jan z Encovany. R. 1335 koupil ves probošt Petr pro chotětovský klášter v západních Čechách. Kolem r. 1339 byly přikoupeny i sousední Polepy. Tak vzniklo malé církevní zboží, které patřilo chotěšovskému klášteru až do r. 1563. Chotěšovský klášter však toto své vzdálené zboží často zastavoval. Poprvé tak učinil již v druhé polovině 14. století, kdy je získal Henzlin

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.1. 2006
    Podle dostupných pramenů pravděpodobně již v roce 1335 vznikla v Encovanech tvrz, která stála v místech dnešního zámku. V té době byla obec v majetku chotěšovského kláštera a to až do roku 1563. Od chotěšovského kláštera obec Encovany odkoupil Osvald Zejdlic ze Šenfeldu (místokancléř Českého království), který ji měl před tím již 20 let v zástavě. Ihned poté začal s výstavbou zámku, který roku 1602 pravděpodobně dokončil jeho syn Rudolf Zejdlic

14.2. 2004

popis

Čtyřkřídlý renesanční zámek je pouze součástí původně rozsáhlého areálu staveb, který postupně pohltila dnešní vesnice. Dokladem toho je bosovaná renesanční brána nad cestou od Hrušovan a bohužel již není renesanční štít na domě u silnice od Křešic. Mezi lety 2005 a 2008 byl zničen a nahrazen prostým trojúhelníkovým štítem z cihel.