Zámek byl vystavěn ve druhé pol. 16. stol. Adamem Berkou z Dubé na základech staršího zpustlého sídla, které stálo v místech dnešního středního křídla.
Graficke pismenko Zámek Nový Berštejn leží 1 km severně od obce Dubá, při silnici spojující okresní města Českou Lípu a Mělník. Jedná se o tříkřídlou patrovou budovu s čestným dvorem stojící ve východní části zámeckého parku. Dnes je zámek po rozsáhlé rekonstrukci využíván jako hotel.

V údolí pod zámkem Nový Bernštejn stával od roku 1627 pivovar, v té době byly také založeny rozsáhlé podzemní prostory sloužící pivovaru. Možná, že tato sklepení byla dříve propojena i se sklepením zámku.
26.9. 2004

historie

Zámek založil počátkem druhé poloviny 16. stol. Adam Berka z Dubé pocházející z jižní větve českého rodu Ronovců. Původně roku 1547 zdědil po svém otci Alešovi hrad Berštejn (Berkenštejn - nyní Starý Berštejn), ten byl však natolik zpustlý, že se rozhodl pro stavbu nového sídla. Původní zámek stál v místech dnešního středního křídla. Přízemí bylo zděné s valenými klenbami a lunetami. pravděpodobně se dřevěným patrem. Sídlo později zdědil

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 26.9. 2004