Zřícenina původně vyhlídkové novogotické věže postavené v roce 1862 knížecím stavitelem Pruvotem. Jméno získala podle křestního jména jednoho z knížat Rohanů.
Alainova věž od jihu.

Věž je postavena z pískovcových kvádrů bez oken, je asi 13 metrů vysoká. Objekt je ve špatném stavu a obrostlý dospělou lesní vegetací.
mapa 1:50 tis. KČT č. 19, 26.4. 2003

Alainova věž
    Původně vyhlídková novogotická věž a lovecký posed jižně pod vrcholem Tábora. Byla postavena v roce 1862 knížecím stavitelem Pruvotem při pramenech a pojmenována podle křestního jména jednoho z knížat Rohanů. Nad vchodem je vsazena deska s názvem věže. Alainova věž byla vybudována na popud majitelů zdejšího panství, rodu Rohanů, jako součást obory. Rohanové pochází z francouzské Bretaně, jehož kořeny sahají až do poloviny 10. století. Do

26.4. 2003

popis

Alainova věž je jednopatrová kamenná stavba s ochozem o půdorysu pravidelného osmiúhelníku. Celková zastavěná plocha přesahuje 30 m2. Zdivo je provedeno z hladce opracovaných neomítaných pískovcových kvádrů. Věž má výšku 10,5 metrů. Ve výšce asi 6 metrů je dřevěná podlaha na trámech. Do horního patra se vcházelo po levotočivém schodišti ve středu stavby. Odtud už jen krátké schody do osmiboké střešní nástavby. Ochoz věže byl lemován kamenným

JC dle www, 6.3. 2017

Časová osa

1834
    Kamil Josef Rohan zakupuje lomnické panství a nachává postavit Alainovu věž.
    1862
    Stavba věže je dokončena podle dle plánů Josefa Pruvota
    po roce 1945
    Majetek je zabaven a vež slouží jako sklad krmiva. Po několika letech je opuštěna, zpustošena vandaly a poté začíná chátrat
    Koupilo zříceninu od Lesů České republiky město Lomnice nad Popelkou
    Věž prošla kompletní rekonstrukcí a úpravou okolí