Kovová rozhledna s dřevěným opláštěním byla na Velké Deštné postavena v r. 2019 podle návrhu brněnských architektů Lukáše Svobody a Tomáše Juráka. Vyhlídková plošina ve výši 17,5 m je od 26. 10. 2019 celoročně (z bezpečnostních důvodů mimo období s nepříznivými podmínkami)volně přístupná po 96 schodech.
Velká Deštná
Graficke pismenko Velká Deštná je nejvyšším vrcholem Orlických hor o nadmořské výšce 1115 m. Kovová rozhledna s dřevěným opláštěním byla na vrcholu pro veřejnost otevřena v říjnu 2019 a je volně přístupná. Výjimečně je však vyhlídková plošina ve výši 17,5 m z bezpečnostních důvodů uzavírána, zejména v zimním období. Vede na ni 96 schodů.
Nejkratší přístup na vrchol vede po zeleně značené stezce od parkoviště na silnici II/310 v osadě Luisino Údolí. Cesta měří 3 km a představuje převýšení 250 m. Pohodlnější a jen s polovičním převýšením je 3,5 km dlouhá cesta po červeně značené hřebenovce (Jiráskova cesta) od parkoviště na silnici II/311 v sedle pod Šerlichem poblíž Masarykovy chaty.
15.1. 2020

historie

Na vrcholu Velké Deštné vzniklo postupně od konce 19. stol. několik nevysokých dřevěných vyhlídek, které však v důsledku drsných přírodních podmínek zanedlouho zanikly. Na přelomu 20. a 21. století se objevily snahy vybudovat na vrcholu stožár vysílače s rozhlednou, avšak ty narazily na zásadní odpor majitele zdejších horských pozemků. Potomek významného českého šlechtického rodu Jan Kolowrat Krakowský-Liebsteinský odmítal znehodnotit vrchol

Jiří Špaček (s využitím informací rozhledny webzdarma a dalších webových stránek), 28.7. 2020
    věž