Žulová boží muka jsou pravděpodobně ze 17. století, mohou být ale i o století starší. V části literatury jsou přičítána rožmberské stavební huti. Pilířek má gotickou podobu, lucerna s mělkými nikami má tvarosloví renesančně-barokní, bez výrazných ozdobných prvků. Památkově chráněná od roku 1958.
pozdně gotická boží muka
© Milan Caha 07/2015
Graficke pismenko Ač stojí na katastru obce Březnice, publikace „Kamenná boží muka v jižních Čechách a přilehlé Moravě“ od Zdeny Paloušové je přiřazuje obci Hodonice. Názory na stáří těchto božích muk se rozcházejí. Zatímco Zdena Paloušová je považuje za pozdně gotická a přičítá je (stejně jako další dvoje boží muka na Bechyňsku) rožmberské stavební huti, památkový katalog NPÚ je datuje až do 17. století. Na jejich gotický původ a vliv rožmberské stavební huti ukazuje tvarosloví dříku, mírně rozšířená lucerna pak svým tvaroslovím odpovídá spíše renesančně-barokní době vzniku. Boží muka, stojící na křižovatce cest, nesou stopy dopravní nehody z konce 50. let 20. století, kdy do ...
Milan Caha (Zdroj: Kamenná boží muka v jižních Čechách a přilehlé Moravě / Zdena Paloušová. - České Budějovice : Národní památkový ústav - územní odborné pracoviště v Českých Budějovicích, 2009.), 25.12. 2018

popis

Žulová boží muka stojí na betonovém podstavci, na který nasedá původní kamenná základová deska. Dřík má půdorys čtverce s výrazně okosenými hranami a drápky v dolní i horní části. Lucerna je mírně rozšířená, v její jižní a východní stěně jsou mělké, hrotitě ukončené niky. Dnes jsou bez výzdoby, pravděpodobně dříve obsahovaly obrázky malované na plechu. Vrchol lucerny tvoří kovaný, liliově zakončený, jednoduchý kříž.

křížek, boží muka
     Tábor  (TA)