Ve vsi stála tvrz, která se uvádí pouze v r. 1464, kdy ji, již jako pustou, koupil s dvorem a pustou vsí Opatovicemi Jan z Morkovic. Po tvrzi se nedochovaly žádné pozůstatky a neví se ani, kde stála.
Prasklice na I. vojenském (josefském) mapování 2. pol. 18. stol.
Graficke pismenko První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1355, kdy ji Markvart z Morkovic prodal mladšímu bratrovi císaře Karla IV., moravskému markraběti Janu Jindřichovi. V roce 1386 ji markrabě Jošt prodal olomoucké kapitule. Zřejmě již v těch dobách ve vsi stál panský dvůr a tvrz, která se uvádí pouze jednou a to až v roce 1464, kdy ji, již jako pustou, koupil s dvorem a pustou vsí Opatovicemi Jan z Morkovic. Jedna část vsi tak patřila olomoucké kapitule a druhá vladykům z Morkovic. Teprve v roce 1603, kdy olomoucká kapitula prodala svou část vsi majiteli morkovického panství Bohušovi ze Zástřízl, byla celá vesnice spojena. Po staletích vlivů přírody či lidské činnosti zmizely veškeré stopy připomínající středověké feudální sídlo a dnes se již neví, kde stálo.
Luděk Vláčil - zdroj:Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. I. Jižní Morava, kolektiv autorů 1981, http://www.obecprasklice.cz a další, 24.3. 2018

zaniklý
    není známo