Moje místa 0
Gotický kostel sv. Václava, který je patronem obce, doložen ve 2. polovině 14. stol. Bezvěžová stavba barokně upravena v 17. stol., celkově opravena a nově vysvěcena r. 2008. Samostatně stojící mohutná dřevěná zvonice na návsi patrně barokní ze 17. stol., zvon Václav ulit r. 1614.
Stará Voda - kostel sv. Václava
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko První písemná zmínka o Staré Vodě pochází z r. 1369, kdy zde stála dřevěná tvrz. Obec se nachází v rovinatém terénu 5 km východně od Chlumce nad Cidlinou. Nepravidelně uspořádaná zástavba je soustředěna kolem zhruba oválné návsi a přilehlých cest, vytvářejících několik ulic. Zástavba pochází většinou z 19. a 20. století. Dnes je to jen malá obec asi se 130 obyvateli. Leží na vedlejší silnici necelý kilometr jižně od silnice II/611 mimo značené turistické trasy. Severního okraje zástavby se dotýká železniční trať 020 z Prahy do Hradce Králové, nejbližší nádraží Káranice je však vzdáleno 3 km východně. Na vyvýšeném místě na západním okraji návsi se ...
14.8. 2017

historie

Kostel sv. Václava ve Staré Vodě je gotického původu z doby kolem poloviny 14. stol. Prvně je připomínán r. 1380. Loď bezvěžového kostela byla v 17. stol. barokně upravena. V současné podobě je to jednolodní obdélná cihlová stavba s pravoúhlým presbytářem, k jehož severní straně přiléhá čtvercová sakristie. K jižní straně lodi přiléhá čtvercová předsíň. Zevně jsou na nárožích opěráky, okna stavby jsou barokní. Presbytář je zaklenut křížovou

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a Karel Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 1994), 14.8. 2017