Pomník Bohumíra Jana Dlabače, cerhenického rodáka, obrozeneckého premonstrátského vzdělance, básníka, hudebníka a autora unikátního slovníku hudebníků, výtvarníků a literátů od středověku do počátku 19. stol., byl na místním náměstí odhalen r. 1900.
Cerhenice - Dlabačův pomník
© Jiří Špaček, 06/2017
Graficke pismenko Městys Cerhenice leží v jihovýchodním sousedství Peček a má železniční zastávku na hlavní trati 011 z Prahy do Kolína. V důsledku toho má velmi časté spojení oběma směry. Vedlejší silnice ho spojují s Velimí, Pečkami, Sokolčí a kolínskou silnicí I/12. V r. 2015 byla zřízena místní naučná stezka, jejíž jedna větev označuje i cestu od železniční zastávky na náměstí, kde stojí Dlabačův pomník.
5.6. 2017

historie

Cerhenice jsou prvně doloženy r. 1295, kdy zde měl majetek Oldřich z Cerhenic. V 16. stol. byly povýšeny na městečko a jejich status městyse byl obnoven r. 2007. V r. 1900 byl na místním náměstí postaven pomník nejvýznamnějšímu rodákovi, Bohumíru Janu Dlabačovi. Na kamenný hranolový podstavec s nápisovou deskou navazuje komolý jehlan s ozdobnými prvky. Bohumír Jan Dlabač (německy Gottfried Johann Dlabacz, nar. 17. července 1758 Cerhenice –

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek, zejména wikipedie), 4.6. 2017