barokní špýchar

Muzeum cyklistiky
Čtyřpatrový barokní špýchar byl postaven r. 1779 v rámci úprav okolí právě dokončeného rokokového zámku, a to v severní části areálu. V letech 2002-2003 byl rekonstruován a v jeho interiéru zpřístupněna expozice Muzea cyklistiky. Rozlehlé podkroví je využíváno pro společenské a kulturní akce.
Západní průčelí
Graficke pismenko Obec Nové Hrady byla při první zmínce r. 1293 ještě zvána Boží Dům. Teprve po r. 1442 na návrší nad ní nechal Zdeněk Kostka z Postupic postavit nevelký hrad, kterému se lidově začalo říkat Nový. Název v množném čísle se objevuje až ve 2. polovině 16. století. Nyní však obci dominuje rokokový zámek z let 1773-1777, na jehož stavbu padla většina zdiva starého hradu.
Obcí procházejí silnice II/357 a II/358, železniční síť je pro ni bez významu.
2.5. 2015

historie

Barokní špýchar či sýpka v Nových Hradech je součástí rozsáhlého zámeckého areálu a je umístěn v jeho severní části. Samotný zámek byl vystavěn v letech 1774-1777 a následujících bezmála třicet let probíhaly úpravy prostranství kolem hlavní budovy. Severně od zámku vznikla francouzská zahrada, byl zde postaven domek zahradníka, klasicistní altán a další stavby. Špýchar vznikl v nejsevernější části areálu u brány do parku a byl postaven v roce

Pavel Vlach (s použitím informací z webu zámku Nové Hrady), 1.5. 2015