Moje místa 0
Lokalita osídlena v době kamenné, laténské a halštatské, od 9. stol. slovanské nálezy. V 11.-13. stol. přemyslovským správním střediskem. Protáhlá oválná plocha (cca 0,4-0,6 ha) se strmými skalnatými srázy bývala akropolí s nelokalizovaným, ale prameny doloženým románským kostelem Panny Marie.
Čáslavský Hrádek
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Čáslav leží 11 km jihovýchodně od Kutné Hory a 33 km západně od Chrudimi. Okolo města vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Městem dále prochází železniční trať č. 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu. Bývalý Hrádek najdeme u výpadovek na Uhlířské Janovice a na Červené Janovice nad fotbalovým hřištěm.

popis

Nevysoký (255 m n. m) pahorek západně od dnešního centra Čáslavi byl podle archeologických nálezů osídlen v pozdní době kamenné, pozdní době bronzové a v době halštatské. Nejstarší slovanské osídlení lze datovat do 9. – 10. století. Lokalita bývá často považována za jedno z center panství Slavníkovců - shodu se jménem Čáslava, bratra sv. Vojtěcha, však nelze považovat za jednoznačný důkaz. V 11. století se Hrádek stal přemyslovským správním