Železnorudný důl patřil ve své době k největším a nejvýznamnějším dolům Barrandienu, měl 84 podzemních pater zasahujících až do hloubky 426 m (120 m pod hladinu moře). V chodbách je shromážděna řada unikátních exponátů připomínajících slavnou dobu hornictví a lomařství v této oblasti.
Uvnitř šachty

Kudy do šachty?

Graficke pismenko Autem
Nejlepší příjezd vozem je po dálnici č. D5 z Prahy na Plzeň, v Loděnici
odbočit z dálnice (Exit 10/11) a pokračovat po silnici č. 605 směrem na Rudnou. Na konci Loděnic odbočit
před dálničním mostem podle šipek do kopce.
Parkování přímo u vstupu do expozice.

Veřejnou dopravou
Nejbližší železniční zastávka je Loděnice na trati č. 167 mezi Prahou a Berounem.
Šachta je odtud vzdálena asi 1 km.

Historie důlní šachty
    Doba před n. l. – Železářstvím se zde zabývali Bojové, keltský kmen, který se usídlil v Čechách ve 4. Stol. Před naším letopočtem. Z této doby pocházejí nálezy tavicích pecí a železných výrobků v okolí Loděnic a Krušné hory. Ruda byla zpracována na místě nálezu v takzvaných „vlčích“ nebo „kusových“ pecích. 8. stol. N. l. první historická zpráva o dobývání a zpracování železa v pánvi českého ordoviku (Hájkova kronika). Z této

Jak se šachta zrodila
    Podzemí bývalého železnorudného dolu Chrustenice nám bylo známo z dřívějších průzkumů. V roce 1992 jsme důl navštívili s panem Osvaldem, bývalým ředitelem šachty. Při té příležitosti jsme se dověděli spoustu nových informací a příběhů z doby, kdy ještě probíhala těžba. V lednu roku 1995 jsme oslovili ředitele tehdejších Strojíren Chrustenice a.s. pana Semráda a seznámili ho se záměrem záchrany a využití stávajícího podzemí. Po nezbytné