Křížek zde byl postaven již r. 1835, původně zde byl dřevěný kříž bez figury Krista. Podle záznamů jej měl nechat postavit správce Krüpfer. Později, někdy před r. 1939, byl kříž nahrazen novým, zřejmě železným, s figurou Krista. Postupně zchátral. Obnoven r. 2011 z Fondu Pavly a Petra Redlichových.
Kříž po rekonstrukci

Kříž U Jánika

Graficke pismenko Kříž na tomto místě byl postaven již roku 1835, mělo se jednat o červeně natřený dřevěný kříž, vysoký 12 loktů, bez figury Krista. Podle údajů v seznamu křížků z roku 1836 památku nechal postavit „zdejší správce Krüpfer“, pravděpodobně správce velkobřezenského statku či hospodářského dvora. Podle slov místní pamětnice se místu v blízkosti kříže říkalo „U Jánika“ a to z jednoho prostého důvodu; kousek odtud, vedle mostu přes potok stávala socha sv. Jana Nepomuckého, s křížem položeným přes levou ruku (socha pocházela z roku 1705 a byla opravena v roce 1802. Následně měla být zničena za II. světové války). Na základě zjištěných informací je ...
Mgr Kateřina Valešová, 31.5. 2013

Obec Valtířov (Waltirsche)
    Název vsi vznikl z osobního jména Valterův, tj. dvůr. Dobu jejího založení snad lze klást do průběhu 13. století. Avšak jsou doklady o mnohem dřívějším osídlení tohoto místa - archeologické nálezy šňůrové keramiky, žárových hrobů a zbytků laténské kultury. Neznámý majitel v obci nechal vystavět kostel sv. Václava, připomínaný poprvé roku 1352. V místě domu čp. 3 stával svobodný dvůr s celnicí na Labi. Na táhlém hřebeni na vrchu Hradiště (270 m

Mgr. Kateřina Valešová, 4.6. 2013