Moje místa 0
Barokní kostel v Janově Dole, který je nyní částí statutárního města Liberec, byl postaven r. 1716 pro nově založenou ves. Svému účelu sloužil do konce 2. světové války. Po vystěhování německých obyvatel chátral. Nyní soukromým vlastníkem upraven na prodejnu nápojů a byty.
kostel sv. Jana Nep.
Graficke pismenko Janův Důl (německy Johannesthal) je jednou z nejmladších libereckých částí. Vznikl na území tehdejšího Růžodolu (Rosenthal) na pozemcích odkoupených od osmi libereckých měšťanů. Na takto získaném místě vznikly roku 1704 na levém břehu Janovodolského potoka první domky, postavené na náklady vrchnosti z popudu Karla Kristiána Platze z Ehrentalu. Rok poté výstavba pokračovala i na protějším břehu. Všechny domky měly jednotný vzhled, pravidelné rozmístění, na každém bylo namalováno domovní znamení a mezi nimi zasazena lípa nebo jasan. Obec byla nazvána podle tehdejšího majitele panství Jana Václava Gallase. Její obyvatelé se věnovali převážně punčochářství, tkaní lnu ...
26.6. 2019

historie

Barokní kostel (v části literatury uváděný také jako kaple) sv. Jana Nepomuckého v Janově Dole byl postaven roku 1716 na popud Karla Kristiána Platze z Ehrentalu zednickým mistrem Hansem Christophem Hübnerem z Ruprechtic. Kostel byl zasvěcen Janu Nepomuckému, jednomu z patronů a ochránců naší země, a to přesto, že tehdy ještě nebyl světcem. Kanonizován byl totiž až roku 1729. Zvláštností této raně barokní stavby byl dále oltář, který nebyl proti

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 21.6. 2019