Budovy bývalého minoritského kláštera založeného patrně kolem r. 1238 a klášterního kostela sv. Ducha vystavěného někdy v 80. letech 13. stol. V 17. a 18. století proběhla barokizace a rozšíření kostela i konventu. V 16. stol. sídlo zemského sněmu.
noční průčelí z třídy T.G.M
Dominantou východní části historického centra města Opavy je bezesporu barokní chrám sv. Ducha s přilehlými budovami bývalého konventu (kláštera) minoritů. Původní gotický dvoulodní cihlový chrám, snad z konce 14. století, byl v 18. století barokně přestavěn do současné jednolodní podoby s monumentálním průčelím směřujícím do Masarykovy, bývalé Panské, ulice. Z původního kostela zůstala zachována pouze severní štíhlá věž. V podzemí kostela se nachází velká zajímavost – v kryptách jsou uloženy ostatky opavských přemyslovských knížat: Mikuláše II., Václava I. a jeho ženy Judity, Přemka či syna krále Řího z Poděbrad Viktorina. Také se zde nacházejí hrobky významných slezských šlechticů. Na kostel přiléhají barokní budovy bývalého komplexu minoritského kláštera, který byl založen patrně již kolem roku 1238. Z této doby se zachoval gotický kapitulní sál, a zimní refektář s freskami z 18. století. Od 16. století v klášteře zasedal zemský sněm a byly zde ukládány zemské desky. Pro veřejnost je dnes v budovách bývalého kláštera zpřístupněn například sněmovní sál, gotická síň či zimní refektář s tzv. Bezdušovou čítárnou. Veřejnosti je přístupná i bývalá minoristká zahrada, která je upravena na příjemné odpočinkové místo, kam opavané chodí rádi relaxovat.

Historie kostela sv. Ducha a minoritského kláštera

Klášter bezesporu existoval již k roku 1269, údajně byl založen již roku 1238. Obvodové zdivo cihlové lodi kostela pocházejí dle stavebního průzkumu z 80. let 13. století, uvádí se často rok 1289. V pozdější době, ze 30. let 14. století, pocházejí polygonálně uzavřený presbytář a štíhlá severní věž. Gotické fresky v boční kapli pocházejí z roku 1335. Opavský kníže Mikuláš I. Dovolil kolem roku 1300 postavit minoritám svůj klášter vedle svého domu. Konvent s rajským dvorem po jižní straně klášterního chrámu pocházejí z konce 14. století. Fundátory kláštera byli Tvorkovští z Kravař, jež měli nedaleko svůj dům. Krypty kostela sloužily jako hrobky opavských Přemyslovců. Je zde pochován např. Mikuláš II., Václav I. s manželkou Juditou, Přemysl (Přemek). Od 16. století se stal klášter místem konání zemských sněmů. Za náboženských bouří v letech 1602 – 1604 byl klášter vypleněn. V roce 1689 vyhořel. Kostel byl opraven v roce…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Opava