Zámek, původně fojtství, postavený zřejmě před rokem 1685 Kryštofem Loserthem. Od roku 1730 v majetku Bartelů, za nich barokně upraven. V letech 1894 až 1945 patřil rodině Langerů. Od roku 1945 v majetku státu.
zámek Staré Heřminovy
Zámek stojí uprostřed vsi na mírném svahu v blízkosti kostela. Je to obdélníková patrová budova krytá valbovou střechou. Má hladkou moderní fasádu. Hlavní vstupní průčelí je obráceno na severovýchod a zvýrazněno dvouosým středním rizalitem zakončeným trojúhelníkovým tympanonem a představěným schodištěm.
Vlastislav Mareček, F. Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska, Šmíra-Print 2015, 20.10. 2016
historie

Ves vznikla snad někdy v polovině 13. století a pravděpodobně byla zničena v roce 1464 za vpádu Matyáše Korvína. První zmínka o ní je z roku 1512 jako o pusté vsi na statku Horní Životice. Někdy před rokem 1682 za Jiřího Štěpána z Vrbna byla ves obnovena. Pravděpodobně při obnově vsi zde bylo zřízeno i dědičné fojtství. Prvním prokazatelně doloženým držitelem fojtství byl Kryštof Loserth, který zemřel v roce 1685. Nejspíš za něj byl postaven dvůr a při něm obytná budova. Sňatkem v roce 1730 přešlo fojtství na Ondřeje Bartela. Za něj nejspíš došlo i k barokní přestavbě obytné budovy. Dnešní klasicistní podobu zámek získal někdy na přelomu 18. a 19. století. V roce 1894 Reinhold Bartel prodal zámek Janu Langerovi. Rodině Langerů patřil až do roku 1945, kdy byl státem zkonfiskován. Do roku 1952 budovu vlastnila rodina Úředníčkova, poté jej převzalo zemědělské družstvo a státní statek. V roce 1993 se bývalý…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Staré Heřminovy