Kostel sv. Filipa a Jakuba z r. 1755 na místě staršího dřevěného. Jednolodní barokní stavba s půlkruhovým závěrem, hranolovou věží nad západním průčelím a čtyřhrannou sakristií od jihu. Vyhořel r. 1954, v r. 1958 vysvěcen kostel nový, vystavěný v původní podobě. Rekonstruován v letech 1984 a 1996.
Kostel sv. Filipa a Jakuba v Moravici
Pohled na kostel ze severu ze silnice
© Pavel Vítek 06/2013
Moravice je obec v okrese Opava. Leží v jeho jihozápadní části. Je vzdálena 13 km severním směrem od města Vítkov a 18 km jihozápadně od okresního města. Dominantou obce je kostel svatého Filipa a Jakuba, který se nachází téměř v centru obce nad silnicí vedoucí do Nových Lublic. Obec je součástí přírodního parku Moravice, blízko údolí stejnojmenné řeky, která však obcí neprotéká. Nachází se jižně od obce.
historie

První písemný doklad o obci pochází z doby okolo roku 1300. Již v této době stál na tomto místě kostelík, který byl celý dřevěný, od roku 1525 byl kostel farní. V roce 1755 Lichtejnštejnové, kterým zdejší panství v té době patřilo, pomohli v obci vybudovat zděný kostel sv. Filipa a Jakuba, který nahradil původní dřevěný kostel. Byl postaven v barokním slohu v půdorysu, jak jej známe i dnes. Po dostavbě byla kostelní věž osazena třemi zvony. K původnímu zvonu z dřevěného kostelíku z roku 1697 byly přidány dva nové. V roce 1777 pak byla ke kostelu přistavěna budova fary. V roce 1914 byly všechny zvony zrekvírovány pro válečné účely a nahrazeny zvony ocelovými, které byly na věži až do roku 1928, kdy byly vysvěceny zvony nové. V roce 1954 kostel vyhořel a zbylo z něj pouze obvodové zdivo. Zničeny byly i kostelní zvony. Zachovala se pouze socha sv. Jana Nepomuckého z poloviny 18.…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Moravice