Hrad zřejmě vznikl jako správní středisko budišovského panství. V roce 1316 ho do vlastnictví dostali Dětřich a Jindřich z Fulštejna. Zanikl pravděpodobně koncem 14. stol. za válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem.
Hlavní obrázek místa
pohled z nejvyššího místa předhradí (i samotného hradu) k západu, na první příkop a před ním posazený štítový val
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Na hrad se nejlépe dostanete po červené turistické značce z náměstí v Budišově nad Budišovkou (cca 3,5 km).
5.2. 2004
historie

Zříceniny hradu Vildštejna se dochovaly na skalnatém ostrohu nad říčkou Lomnicí severozápadně od Budišova nad Budišovkou. Šlo o hrad značně velký a pevný, který měl dvě části. Protože stával na odlehlém místě v lesích, nebyly jeho zříceniny rozebrány na okolní stavby, a tak je možno usuzovat, že pod vrstvami nánosů mohou být zachovány velké části zdiva, čekající dosud na archeologický průzkum. Vildštejn vznikl zřejmě jako správní středisko budišovského panství, s nímž sdílel jeho osudy. Není známo, zda stál již v r. 1274, kdy území panství, patřící tehdy ještě k velkému lesu Střelná, přešlo z majetku Hradiska do majetku olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku (1245–1281) a kapituly. První hodnověrná zpráva o něm pochází z r. 1316. Tehdy se podle hradu psali členové olomoucké kapituly Dětřich a Jindřich z Fulštejna, kteří od olomoucké kapituly dostali budišovské panství do vlastnictví a na Vildštejně pravděpodobně…  číst dále

terénní náčrt pozůstatků hradu Vildštejn
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Budišov nad Budišovkou