Klášter založený spolu s městem v 2. pol. 13. stol. Pozůstatky gotických konstrukcí (kněžiště kostela), barokní přest. v pol. 17. stol. Pův. gotický kostel v letech 1669–1680 barokně přestavěla Eleonora z Dietrichsteina. Dodnes patří dominikánům.
Klášter s kostelem od jihovýchodu
Při založení města byl klášter situován do severovýchodní části města, ze severu a východu byl chráněn městskými hradbami. Před barokní přestavbou zde stál jednoduchý kostel s hranolovou věží a čtyřkřídlá jednopatrová budova konventu u severní strany kostela. Z nejstarší stavební etapy se dodnes zachovalo gotické kněžiště. V roce 1994 proběhl archeologický průzkum, který severně od kostela objevil původní hřbitov s datací do 13. století. Byly také objeveny základy zdiva původního ambitu kláštera z 15. století (postaveného po husitských válkách), který zanikl v 17. století – jeho pozůstatkem je dnešní klášterní budova na místě východního křídla konventu. Současnou podobu konvent získal při výstavbě po roce 1630, kdy se řeholníci vrátili a v letech 1659–73. Původní gotický kostel nechala v letech 1669–1680 přestavět Eleonora z Dietrichsteina, vdova po Lvu Vilému z Kounic (majitel panství). Při přestavbě bylo částečně použito obvodové zdivo gotického chrámu jako kněžiště a k němu ze západu přistavěno trojlodí s věžemi. Nad vstupem v ose stavby mezi věžemi je dietrichsteinský znak.
Ivka (Dušan Foltýn a kol.: Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri, Praha 2005), 19.8. 2009
historie

Kdo a kdy přesně založil klášter není známo. Většinou se zmiňuje rok 1262 – tehdy se mluví o prvním řeholníkovi. Klášter pravděpodobně vznikl současně s městem, někdy krátce před rokem 1272, kdy král Přemysl Otakar II. uděluje městské právo. První písemné doložení kláštera je z 25. března 1338, kdy od markraběte Karla získává ostrov na řece Olšavě. Až do husitských válek pak konvent obdržel ještě několik donací. Okolo roku 1420 bylo město včetně kláštera vypleněno husity, v roce 1427 se pak města zmocnil Prokop Holý. Dominikáni v tomto období klášter opustili a podle legendy odešli do Polska. Vrátili se po roce 1434. Ke konci 15. století se zástavní majitel panství a města Jan Planknar z Kynšperka osobně angažuje ve sporech o klášterní majetek. Další majitel Jan z Kunovic se zřejmě zasloužil o obnovení klášterních budov. Za Janova syna Jetřicha, kolem roku 1545, ale byli dominikáni z města vyhnáni a kostela se ujali…  číst dále

Půdorys místa

Půdorys dnešní budovy kláštera, černě vyznačeno kněžiště ze 13. století a základy konventu z 15. století
Obrázek Obrázek
Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Uherský Brod