Moje místa 0
Barokní kostel z r. 1731 je centrální stavba na půdorysu řeckého kříže s pravoúhlým presbytářem a dvěma bočními prostorami. Centrální prostor a presbytář zaklenuty plackami, kruchta a boční prostory valeně. Vybavení soudobé.
© Prudký Martin, 07/2010
Žihle je dobře přístupná po silnici a má také železniční spojení s Plzní a Mostem. Kostel leží na návsi v sousedství fary a bývalé tvrze.
Prudký Martin , 11.7. 2010

historie

Vesnice Žihle je poprvé zmíněna v písemných pramenech roku 1238, kdy byla králem Václavem I. vyměněna s cisterciáckým klášterem v Plasech za Kožlany. Klášteru patřila až do roku 1448. Tohoto roku byla zastavena Janu Caltovi z Kamenné Hory, čímž se stala součástí rabštejnského panství. Později se ocitla v majetku Šliků a roku 1564 ji Jáchym Šlik prodal Švamberkům z Přimdy. Již o čtrnáct let později se stal novým majitelem Jaroslav Libštejnský z

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 11.7. 2010

popis

Kostel byl postaven na půdorysu řeckého kříže, má pravoúhlý presbytář a dvě boční prostory na severní a jižní straně. Hlavní prostory a presbytář jsou sklenuty plackami, zatímco západní část kruchty a boční prostory jsou sklenuty valenou klenbou. Součástí interiéru jsou boční oltáře sv. Barbory a sv. Kříže pocházející z první třetiny 18. století.