Barokní budova děkanského úřadu postavena po r. 1691 z domu, který vyhořel za třicetileté války. Nahradila faru, která zanikla v r. 1621. V r. 1796 silně poškozena požárem, upravena do současné podoby v r. 1800.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Současná barokní budova děkanského úřadu byla upravena někdy po roce 1691 z domu, který vyhořel za třicetileté války. Původní farní úřad býval v dnes neexistujícím domě v týnské ulici Dolní Brašov. K němu se vztahuje zpráva z roku 1555, o tom, že se na zahradě při starém děkanství pěstovaly melouny. Tehdejší týnský děkan Jiřík byl na tuto u nás nezvyklou plodinu odborníkem a pomáhal při jejich pěstování i Václavu Švamberkovi ze Švamberka na bechyňském zámku. Staré děkanství do základu vyhořelo v roce 1621. V roce 1796 byla i nová budova silně poškozena při historicky nejničivějším požáru města. Svému účelu však znovu sloužila již za rok. Současná podoba budovy je výsledkem úprav v roce 1800. Při nich budova přišla například o arkády. Nad barokním portálem je arcibiskupský znak.