Soustava dvou novodobých rybníků na jihozápadním okraji městyse.
Polešovické rybníky
Graficke pismenko V Polešovicích je několik významných barokních památek. Jedná se zejména o kostel sv. Petra a Pavla, hospodářský dvůr a býv. sýpku s erby velehradského kláštera. V obci i barokní plastiky. Městys je známá svými rozsáhlými vinnými sklepy a bohatým slováckým folklórem. Místo je vhodné zejména pro cykloturistiku. V okolí zámek v Ořechově a chráněné území Kolébky v oblasti slepých ramen řeky Moravy. Městys lze také využít při toulkách na úpatí Chřibů. Jsou zde restaurace a vinárny.
Milan Náplava, 24.1. 2008

historie

Polešovice jsou velice starou obcí, která byla původně v majetku velehradského kláštera. Ten zde již od středověku budoval vinice, vinařská tradice přetrvala dodnes. Klášter i místní obyvatelé využívali od pradávna k rybolovu říční nivu Moravy na jižním okraji obce. V r. 1630 se připomíná rybníček nad Polešovicemi, který byl toho roku obnoven, když byl před tím nějakou dobu pustý. Od té doby odvodňuje území Polešovic hlavně Polešovský potok,

popis

Velký rybník byl vybudován jako členitý s přírodními břehy a zpevněnou hrází. Kamenné prvky doplněny o dřevěné lávky. Na největší navazuje o něco výše druhý menší rybník. Okolí bylo vkusně upraveno a celé údolí má potenciál stát se vyhledávanou scenérií.