Budova starého zámku, díky jeho nekulturní přestavbě po 2. světové válce na socialistické kulturní zařízení, dnes již nijak zámek nepřipomíná a proto za budovu zámku byly pokládány často jiné budovy na území Chodové Plané.
Od jihovýchodu
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Obec Chodová Planá, ač dnes relativně malá, má na svém území několik panských sídel. Bohužel údaje v literatuře o těchto sídlech se různí. V současné době je většinou autorů za starší zámek pokládána budova, jež byla po druhé světové válce přestavěna na kulturní dům. Tento nevzhledný objekt stojí jižně od náměstí při silnici procházející Chodovou planou.
Dům, který stojí od něj naproti přes silnici, je vzhledově zajímavější a dříve byla právě tato budova pokládána za zámek. Jedná se však o tzv. Renthaus – úřednický či obchodní dům, který byl postaven později než zámek.

historie

Historie dodnes zachovaných panských sídel v Chodové Plané je spojena s rody Širndingerů a Heimhausenů. V roce 1559 získal Chodovou Planou Mikuláš ze Schirndingu. Širndingerové ze Širndingu ji drželi až do roku 1623, kdy statek Chodovou Planou získal nakonec po sporech se Šliky Theodor z Heimhausenu, tajný rada bavorského knížete. Jeho potomci zde pak sídlili až do roku 1818, kdy je vystřídali páni z Berchem-Heimhausen, držící panství až do roku

L.P. (Procházka Z.: Plánsko a Tachovsko, Historicko-turistický průvodce č. 17, Nakladatelství českého lesa, 2002), 7.5. 2007

popis

Vzhled nové tvrze či starého zámku po jeho obnově po požáru v roce 1733 je znám z dochovaných plánů a vyobrazení fasády. Jednalo se o dvoupatrovou budovu s mansardovou střechou na půdorysu ve tvaru písmena L.