Barokní sýpka stojí na základech vodní tvrze, zmiňované r. 1414. V majetku pánů z Pernolce, Pehmů z Osova aj. Od konce 15. stol. nebyla trvale obývána a její majitelé se střídali. Poč. 18. stol. byla na jejím místě postavena sýpka. R. 2004 koupena rodinou Turnerů a zrekonstruována na obytné stavení.
Celkový pohled na tvrz
Na základech tvrze byla počátkem 18. století postavena barokní sýpka. Původní tvrz, zděná budova čtvercového půdorysu se silnými zdmi, 13 x 13 m, byla chráněna hlubokým vodním příkopem. Na vnější straně měl příkop vysoký násep s kamennou hradbou. Příkop napájela voda z několika rybníků, propojených hlubokými strouhami. Tvrz měla přístup ze severu branou a přes padací most. Z této strany bylo nádvoří s hospodářskými staveními, zřejmě dřevěnými. Barokní dvoupatrová sýpka, o čtvercovém půdorysu 15 x 15 m, je postavena ze smíšeného zdiva, obsahujícího bohatě druhotně použité fragmenty barokního kamenného ostění oken. Přízemí a patro osvětleno pravidelně rozmístěnými malými obdélnými okénky. Mohutný jehlancový krov sloužil jako další skladovací prostory. Sýpku chránil vodní příkop původní tvrze. Za hospodaření J. Holeše po pozemkové reformě r. 1923 a r. 1952 po převedení sýpky do státního majetku byla probourána větší okna, v této době bylo také přízemí rozděleno příčkami a byl proražen nový dveřní otvor. Při rekonstrukci byl nalezen barevný renesanční kachel s figurální výzdobou, zdobený skutečným zlatem. Jde teprve o druhý takový kachel nalezený v Čechách a prozatím zůstává nezodpovězenou otázkou, který majitel tvrze si mohl tak nákladné vybavení dovolit.
E.H. podle Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech 2., Jiří Úlovec, Libri 2005; Sborník Okresního muzea v Tachově 1971/6 - Vodní tvrz a obec Pernolec, Miroslava Halová, 21.12. 2012
historie

Pernolec se prvně zmiňuje roku 1251, kdy jeho jednu část vlastnil vladyka Přibyslav. Druhá část patřila městu Tachov. Pernolecké panské sídlo existovalo zřejmě již v polovině 13. století, ovšem neví se jakou mělo podobu nebo kde stávalo. Toto sídlo nahradila tvrz při východním okraji vsi, která byla postavena zřejmě až ve 14. století, prvně zmiňovaná r. 1454 (r. 1414 podle Zdeňka Procházky – Ročenka klubu A. Sedláčka). Není zřejmé, kdo byl jejím stavitelem. Tvrz měla patrně strážní funkci (mohutné zdivo, důmyslný nákladný zavodňovací systém). Poslední z Přibyslavových potomků, Otík z Pernolce, prodal r. 1414 svou část vsi s poplužním dvorem Hanušovi Pehmovi z Osova. Po jeho synu Petrovi, který zemřel roku 1439 bez potomků, byl celý statek jako odúmrť připojen k majetku královské koruny. Roku 1454 pernolecké panství získal Levhart z Vidžína a jeho syn Zikmund. Vzrůstajícím významem nově založeného královského města Tachova s hradem poklesl…  číst dále

E. H. podle Encyklopedie českých tvrzí 2., kolektiv autorů, Argo 2000; http://www.archiweb.cz; Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech 2., Jiří Úlovec, Libri 2005; Sborník Okresního muzea v Tachově 1971/6 - Vodní tvrz a obec Pernolec, Miroslava Halová atp., 20.12. 2012

půdorys přízemí sýpky, šrafovaně zdivo barokní, tečkovaně novodobé
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek