Renesanční tvrz z druhé poloviny 16. století, která nejspíše během 17. století zpustla a v polovině 19. století její zbytky splynuly s hospodářskými objekty dvora.
jižní a východní křídlo dvora
od jihu
Graficke pismenko Obec Lazníky leží asi 8 km severně od Přerova v kopcovité krajině předhůří Oderských vrchů. Lazníky jsou jedinou obcí tohoto jména v České republice. Název je pravděpodobně odvozen od slova "laz", což bylo pole u lesa-paseka, kopanina, pastvina. Ten, kdo takové pozemky obdělával se nazýval "lazník". Osady vysazené na těchto "lazech" se nazývaly Lazce nebo Lazníky. Ve středověku existovaly vedle sebe dvě samostatné vsi: Malé Lazníky (Lesinky)-dnešní Lazníčky a Velké Lazníky (Lesinky)-dnešní Lazníky. Samotné Velké Lazníky (Lesinky) se pak ještě dělily na Horní a Dolní, přičemž v každé části stávala tvrz. Do dnešních dnů se snad ...
Ondřej Štěpánek, 25.7. 2006

historie

První zmínka o Lazníkách pochází z poloviny 11. století, kdy Velké Lesinky za své věrné služby dostal od knížete Břetislava přerovský půrkrabí Smil, který je roku 1065 daroval kostelu sv. Petra v Olomouci. Ve 14. století byla ves v držení několika vladyckých rodin. Roku 1355 držel Lazníky Půta z Holštejna. Nejvýznamnějším vladyckým rodem z Lazník byl rod Miňovských z Velkých Lazník. Představitel rodu Jan Miňovský kupuje před rokem 1490 ves