Korvinský dům - goticko renesanční měšťanský dům na Horním náměstí v Přerově. Zachována síťová gotická klenba v přízemí a zdobený renesanční vstupní portál. Po požaru v roce 1868 byl jeho gotický ráz z části setřen. Dnes slouží potřebám města.
čelní pohled
Graficke pismenko Korvínský dům je goticko-renesanční měšťanský dům, který patří k nejstarším na Horním náměstí v Přerově. Zachovala se síťová gotická klenba v přízemí (mázhauzu) a zdobený renesanční vstupní portál. Po požáru v roce 1868 byl jeho gotický ráz z větší části setřen. Dnes slouží dům potřebám města.
Ondřej Štěpánek, 9.4. 2006

Historie domu
    Dům je svým založením gotický (zachovala se síťová gotická klenba mázhauzu) a patří mezi nejstarší na Horním náměstí. Kdo byl jeho stavitelem se neví, ale v 16. stol. patřil Bartoloměji Bílému, potom jeho dceři Magdaléně, provdané za správce přerovského panství Václava Ambrože. Na posledně jmenovaného upomíná zdobený renesanční vstupní portál s jeho erbem, kamenickou značkou a nápisem : "WACLAW AMBROZ MNDALENA BILA SSESTINACTEHO

Setkání králů
    Dle pověsti se v tomto domě setkal český král Jiří z Poděbrad se svým zeťěm a dlouholetým nepřítelem uherským králem Matyášem Korvínem. Jestli k tomuto setkání opravdu došlo se zatím nezjistilo, domu se však dodnes říká Korvínský.