Těžbou bývalého lomu odhalené čelo lávového proudu, tvořené příčně rozpukanými sloupci analcimického tefritu. Od roku 1966 národní přírodní památka o rozloze 0,09 ha na úbočí Dubí hory nad Konojedy.
Čedičové sloupce
Horní část sloupců se zužuje a ohýbá jako důsledek gravitační síly v době tuhnutí lávy
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Pokud někdy zavítáte do Konojed nezapomeňte navštívit zajímavou národní přírodní památka, vzdálenou jen asi 100 až 200 m metrů od severovýchodního nároží hradby zámku. Vydáte se z návsi k zámku (klášteru) a pokračujete při jeho zdi. Na konci zdi šikmo vlevo možná stále leží starý rozpadlý transformátor a přibližně tím směrem také vede pěšina až k lomu. Jedná se o bývalý lom, kdy malotěžbou bylo odkryto čelo lávového proudu - pozůstatek sopečné činnosti, na kterou je krajina Českého středohoří obzvláště bohatá. Na lomové stěně jsou dobře patrné čedičové sloupce až o průměru 70 cm, druhotně příčně rozpukané a zvětralé s obnaženými na sebe ...